Monday, April 21, 2014

::Akhirnya Potong Sendiri!!::

wallla...dah lama sangat tak menulis dialam maya ne...tambah-tambah semenjak pandai berinstagram, sendi jari jemari chomell ne serba jadi pemalas...kahkah...asyik asyik scheduled entry je..itu jelah mampu!! memang perasan since dah ramai blogger beraliharah ke instagram..terus senyap sepi blog..macam i la oulss...hahah..malam memang wajibun tidur awal, maklumlah tidurkan anak, ngan maknye sekali lelap terus...tambah pulak dah ada fakta baru wanita kena lebih tidur...tak sia-sia waktu bujang dulu haku kuat tidur, waktu mak-mak ne dah potong sikit time tidur..alhamdulillah masih mencukupi walaupun kadang-kadang tahap rabak mata tu ada..kihkih..jangan haraplah nak dapat banyak tidur bila dah beranak pinak ni weii...apapun bersyukurlah...mihmih. Lagi satu bila dah jadi mak orang ne jagalah kesihatan ye..kalau tak haru satu rumah kalau dah maknye tak sihat..ibarat tengkuk(isteri) sakit, kepala(suami) pun sakit jugak...dah tu dapat bebelan sebakul darab sebakul khas dari mak dicinta dan suami dicinta kes demam urat sebab minum ais banyak sangat...kahkah, ini orang panggil sendiri cari penyakit...-.-"
apapun nikmat sihat tak dapat dinilai dengan wang ringgit...harus beringatlah , orang lain berpantang setahun dari minum ais kita plak pantang nengok ais, terus mendapat demam urat-.-'...

Apapun, disebabkan kesibukan urusan rumah tangga, mahkota yang satu ne tak sempat nak diuruskan..haku kadang-kadang berangan bestnye kalau suami sendiri boleh potongkan rambut isteri...tapi tak payahlah berangan macam cinderella ataupun bak rapunzel..less expectation is more about happiness, takdelah kita berharap yang bukan-bukan dengan suami..sekurang-kurangnya takdelah nanti suami dah tolong potongkan rambut kau plak sibuk komen kritik tak cantik, tak puas hati...last-last makan diri...habis cerita, so kita tak payah merumitkan situasi, kita cuba mudah-mudahkan...gitu, so after get a permission, terus potong, wahh tak tersangka pulak ada keberanian potong rambut sendiri...sebelum ne tak pernah pulak ada perasaan cuba nak potong sendiri, so after this takde masalah dah, cuma part kemaskan tu kena mitak tolong suami jugak...hihi..itu jelah nak cerita..kbye...daaa


Monday, April 7, 2014

::Kisah di Wad Timur Belakang::

Sangat tak best nak menaip kenangan-kenangan tak berapa best buat jadi entri, tapi memandangkan my memory sangat lah tak bagus bab -bab mengingat perkara-perkara yang berlaku untuk beberapa tahun yang lepas, even tarikh haku nikah pun buatnya confius bila nurse tanya masa nak bukak buku merah, so i think i need to write the story, even story yang pahit for myself maybe jadi kenangan manis dikemudian hari..insyaallah..

Amat trauma, fobia dan semaksud dengannya untuk mengingatkan kembali pengalaman bersalinkan ahmad harraz dan ahmad haddad, namun sepahit-pahit pengalaman sendiri, pahit lagi pengalaman orang lain...huhu. Tak dinafikan haku cukup takut untuk mendengar bunyi-bunyian dari mesin ventilator, bunyi mesin hayat dan bau-bauan dari bilik NICU dan bilik pembedahan, masih terbayang-bayang, masih terdengar-dengar benda yang paling tak nak dengar...how could i describe about it in details...payah dan tak kuat untuk melaluinya sekali lagi...walaupun dah mengalami dua kelahiran yang berbeza dan pengalaman yang berbeza dan pengalaman tersebut sangat meninggalkan kesan mendalam buat emosi dan mental.. tu pun tak tahu nak describe macam mana, hanya Allah yang tahu, so this entry just bagitahu yang lite-lite jelah, yang mana mampu dicoret je sebagai sebahagian memori pengalaman lalu..

Kelahiran ahmad harraz memang dinanti-nantikan, tapi bukan dengan begitu situasinya, without proper preparation and so on. Namun perancangan Allah, semuanya berhikmah, aku redha. Selepas kehilangan my first nephew, what happen sangat mengganggu my emotions. Terasa sedih, dan sebagainya..and at the same time my family diuji dengan kelahiran yang tiba-tiba from me, tidak terjangka dan sebegitu keadaannya. Walaupun tak nak, i've too going through..got a prem baby such not an easy situation, bermulalah episod berulang alik ke wad NICU, sangat bersyukur kerana keadaan Ahmad Harraz boleh dikatakan sangat baik nasibnya berbanding nasib baby lain yang terlalu sangat menyedihkan dan menderitakan hati seorang ibu untuk melihat how tough their baby survive to live. Yaa, melihatkan situasi itulah yang buat diri rasa tak mampu, apatah lagi kalau begitu yang dilalui oleh anak sendiri..Aku menangis setiap kali ke NICU sebab tengok how hard the others babies strive to get better condition, dan aku menangis kerana ahmad harraz tak perlu melalui episod pembedahan itu dan ini. Dari fasa NICU 1 ke NICU 2 hingga ke ke wad Timur Belakang, kisah di wad akhir inilah yang betul-betul buat aku fobia hingga sekarang. even though tak semua aku cerita sikit pun jadilah. Biasanya prem babies akan lalui saat blood tranfusion, tapi disebabkan bodohnya aku, i make it happen, disebabkan tidak berserah dan berfikir mendalam dan membuat keputusan betul aku benarkan ia berlaku. Sepatutnya in body Ahmad Harraz hanya darah me dan hubby but i make the others blood unknown from where and who transfer to my son. For me that a big issue, i blame myself kenapa tak tanya doctor details that time, and offer my blood or related family to transfer to my son..yess, indeed i blame my self for that to not ask anything, at that time i really blurr for what happen, just follow what they say without any question, argue,suggestion...really big mistake from me as mother..T_T. 

Yang paling tak boleh dilupakan hari i expect ahmad harraz, at that time i rooming in with ahmad harraz about 5days, memandang berat ahmad harraz dikira dah boleh agak bila boleh keluar, about 1.9kg his weight ditimbang 3 hari sebelumnya, so i think that precious saturday really good day to check-out from five star hotel read hospital...hee, tapi Allah nak uji, lepas mandikan ahmad harraz, dan timbang berat, his weight turn out decrease about 600gram...jadi 1.3kg, terus dah boleh agak tak boleh keluar that saturday...that time memang frust, kecewa, sedih, lost hope dan terasa failed as mother...the doctor and nurses calmed me, they said pelik jugak sedang kanggaro care treatment, and rooming in sangat membantu ahmad harraz naikkan weight selama ne, drop banyak pula tu..that day, day that i expect we will going home, something like that happen, menangis telefon hubby and family yang sudah ternanti-nanti dan tidak sabar menunggu kepulangan cucu sulung instead of cucu kedua (my family) dan cucu ke-7 (in law's family)...semua orang frust dan kecewa especially me..T_T. tak boleh nak ingat balik how sad that situation..huu, so about to afternoon, nurse timbang balik ahmad harraz after feeding and sleep for a while..dan mengejutkan berat ahmad harraz jadi 2kg...haku menangis tak keruan, sebab macam tak percaya..maybe allah nak uji kan..tok ayahnya pun cakap macam tu...hee, kes penimbang tu sangat tak lawak..mybe my hope terlalu tinggi...so selepas selesaikan prosedur keluar wad, on that hari ke 48 ahmad harraz dah balik rumah...hiii, syukur alhamdulillah.

So, masa ahmad haddad lahir tunggu anakanda kat rumah je, sebab umi dan tok ayah ahmad haddad pergi jemput ahmad haddad balik kat wad timur belakang.  bukan tak nak diri sendiri pergi jemput, trauma satu, dan kebetulan jahitan kat bawah still sangat sakit untuk bergerak banyak..yang lucunya sampai nurse kat wad telefon bagitahu anak dah boleh keluar, suruh datang ambil petang tu...sebab memang tak expect keluar seawal tu..kalau yang ahmad harraz setiap hari haku tanya potential ahmad harraz nak keluar wad bila, kekerapan tanya tu dah boleh tahap doktor bagi pelempang kat haku...haha. That's why ahmad harraz dan ahmad haddad sangat independent dan kental sebab dua-dua dah masuk asrama sejak baby lagi-.-''...love you both. Terima kasih atas ujian yang Allah berikan buat aku sekeluarga, sekarang baru nampak hikmahnya...alhamdulillah...daaa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...