Wednesday, September 24, 2014

::Wake Me Up When September End!!!::

Mungkin musim hujan Sekarang...takpun bumi dah hilang turutan musim dek bertambahnya kelewatan usia...lama sudah tak menjenguk laman tulisan maya...malas bukan penyebab utama, ok it means malas pun puncanya jugak, mihmihmih...lebih kepada mengelak anak-anak melihat bondanya mengadap gadget...bukankah tidal adil merampas childhood milestones moment dari mereka bila mengadap menda alah ni...Cuba membataskan diri dari 24hours with technologies atau lebih kepada media social...anak-anak pun tidaklah terpengaruh sama menjadi penatap setia skrin sesentuh ni, huuu. The moment Ahmad harraz knowing to use this 'touch screen' click here and there especially upin ipin...situasi tu sangat menakutkan...sebab apa?sebab bila kita panggil namanya sikit pun tak toleh and take a time to respond...ohhh my! this should not happen..so after a days train myself to control hide the gadget and turn off the TV except at 11am(it's time for Bella & Korean drama at 12...kahhh, I couldn't control myself to not watching) soobss! So hasilnya ahmad harraz da pandai isi masa dengan belek buku, main kejar-kejar, bergurau senda dengan adiknya and much more hungry to eat..well good for eaty picker toddler like him..sekarang selera Ahmad harraz bertambah baik...alhamdulillah...last but not least much more energy for their mum tidy up their toys here and there 7689428899 times in a day...pppffftt..setelah lama tak bersiaran akhir ada jugak entry for september...bersesuaian dengan lagu wake me up when September end..baruku sedar September dah nak berlalu...baru sedor....btw abaikan entry kelam kelibut spelling berterabur..that's why I hate smartphone, how to turn off auta spelling?grr..more update at my instagram..ciri-ciri blogger dah malas buat entry...bahaha..bubye

Thursday, August 21, 2014

::Tips Lembutkan Daging/ayam/ikan Sejuk Beku Sepantas 5minit::

Wahh..tetiba pulak nak jadi chef celup sepantas 5minit jugak kekdahnya...buat suri sura rumah jugak para career women yang suka memasak dan cuba meminimumkan masa memasak..tips ne sangat bermanfaat...jimat masa kat dapur nanti sebab dah tak payah ternanti-nanti daging atau ayam atau ikan frozen lembut baru boleh start memasak,terutamanya isteri-isteri bekerja yang berusaha balik rumah untuk masak secara pantas. Tips biasa yang kita tahu letak frozen food yang kita nak masak tu kat bahagian bawah freezer pagi sebelum pergi kerja atau belah malam ..sempatla yang beku tu cair sebelum kita balik memasak...lagi sadis tak ingat terus nak keluarkan frozen food-_-". Masa tu nak masak, masa tu jugaklah baru nak keluarkan frozen food..so lepas neh no worries ok

Yang tips kita nak kongsi ne maybe ada yang dah apply..it' s ok, mari kita kongsi sekali lagi tips ne supaya kerja didapur lagi mudah..tipsnya frozen food like frozen meat memang ambil masa untuk lembut...so what we've to do is??jeng jeng jeng..sediakan 2 steel pot dan isi air, letak frozen food dan tindih lagi dengan steel pot..insyaallah it's won't take a long time.. Tak jelas? Boleh refer gambar bawah..senang kan?so mehla praktik lepas ne..oh! Update entri via smartphone memang tak best..time ne jgk charger lappy nak rosak...duhh!!k daa...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...