Friday, March 6, 2015

::Tukang Jahit Penipu?? Mood Tempah Baju Raya dan ON::

korang pernah terkena tak kena tipu kat tukang jahit?alhamdulillah, me tak pernah pulak, tapiii tukang jahit tak tepati janji dahhhh pernah banyak kali...ehh, tu bukan dalam kategori menipu jugaklah kan?errr..for me, biarlah dikatakan tukang jahit tak pandai tepati janji bukan menipu...hahah, punya berbelit...kenalah sopan ok, tukang jahit pun manusia jugak, melainkan tukang jahit tu buat kerja ambil kain kita buat pekasam tak bagi balik takpun terambil dengan deposit lagi. Hmm..my experience jahit baju adik beradik for my wedding event, hantar awal tahun, kahwin hujung tahun, 3months after baru tukang Jahit call cakap baju dah siap, events dah lepas pun siap detect mengandung dah pengantin, baju dayang2 baru siap?! Sampaikan diri sendiri dah terlupa baju apa, baju yang mana..kesiankan? Behehe..tu dah kira tukang Jahit favourite dari zaman sekolah tu. Bila last sekali jadi macam tu beli yang readymade lagi berbaloi kan? Nasib baik baju nikah sempat siap kalau tak nangis tak berlagu lah kita...apapun that sweet memory kan kalau tak mana nak ingat...Hahah:-p



Kalau ikutkan bakat sendiri menjahit memang takde tapi minat nak belajar Jahit sebab ilmu jahitan adalah ilmu kemandirian diri. Macam ilmu memasak. Kalau ikut kan memang tak suka bab masak tapi lama2 memang jatuh cinta tambah pula masak untuk suami dan keluarga. Bila bab menjahit, yes memang nak sangat pandai menjahit sebab niat nak jahit sendiri baju yang kita pakai apalagi kalau boleh jahitkan baju untuk anak-anak dan suami pakai, lagilah rasa bangga kan. Niat nak belajar menjahit sebab nak guna ilmu tu untuk kepuasan diri sendiri. Tapi malangnya punyalah bagus dah  dah tu niat, bila mesin buat hal, tali benang tersimpul2 je, terus rasa give up sebab tak tahu nak handle macam mane jarum dan benang. adoii, pening mak tengok kain melambak-lambak tapi berjahitnya tidak...nak mengadap mesin jahit buat hal memang kena banyak sabar...grrr, walaupun teringin nak tekan pedal menjahit, tapi bab benang bersimpul memang buat hati panas!!anyone help me, macam mana nak buat bila jahit benang jadi setimbun kat bahagian bawah kain, kat manalah kena adjust sebenarnya, pening hoiii!!benang mesin bersimpul pun boleh jadi entri kan?bahaha, baru berangan nak buat entri DIY, sabo jelah.. ok bai...



**err, korang dah tempah ke baju raya? agak2 terima lagi tak sekarang? 
yang penting PUASA dah habis ganti ke?heheh

Thursday, March 5, 2015

::Pulih Cepat Selepas Bersalin Ceaser::

Ramai yang bertanya macam mana nak pulihkan luka ceaser dalam tempoh yang pendek. Based on my experience, luka ceaser paling cepat pulih dalam tempoh sebulan dengan syarat jaga makan, dan aktif bergerak. Kenapa perlu aktif bergerak?  sebab dengan bergerak darah kita berjalan lancar, selain jaga tempat luka dengan sebaik mungkin. Lepas mandi terus make sure tempat operate ceaser kering. Macam tak percaya hampir tiga tahun berlalu selepas kulit perut disiang, behehe...Kalau dibandingkan beranak normal dan beranak ceaser yang mana lagi ok, my answer dua2 tak ok, dan kedua-duanya sakit. Kalau boleh kita nak bersalin, tahu2 anak yang dikandung lahir macam kita tidur, alih-alih esok baby dah ada sebelah, magiknya dahla tak sakit!tapi malangnya takde magik macam tu, malahan nikmat pula ya sakit bersalin, tu sebab wanita tak pernah serik, cakap je serik, perit, tulat-tulat masuk dewan bersalin balik...behehe.




So the best suggestion yang selalu i suggest kat kelab ibu hamil, ibu ceaser, soal jawab ibu bersalin...nak luka  bersalin sembuh cepat please ambil VITAMIN C & oren sunquick (prefer yg manis macam yg kat cameron punya). Teringat pulak sampaikan suami sanggup balik ikut cameron kes nak belikan isteri oren sunquick tu dari cameron, mak mertua pun sampai berkilo2 belikan oren sunquick everytime datang jenguk masa pantang, hihi...yes kenapa VITAMIN C? rasanya pasal ne dah bagitahu dalam entri terdahulu masa cerita pengalaman bersalin ceaser, antara sebabnya VITAMIN C bagus untuk kulit luar dan dalam. Kesembuhan luka sekata dari luar dan dalam. Nak ambil pati gamat atau haruan memang boleh, tapi pastikan gap dalam 2minggu keatas. Ada orang serasi ambil pati haruan awal2, tapi my suggestion please gap sebab haruan/gamat proses penyembuhan terlalu cepat sedangkan luka dalam belum ok, sebab tu ada kes mommies yang bersalin on future mengalami masalah rahim sampai terlekat-lekat dekat usus dan sebagainya. So depends mommies semua, kalau rasa pati gamat takde effect macam tu boleh consume awal2. Me memang ambil pati haruan after 3 weeks++ tu pun habiskan sebotol je. Alhamdulillah walaupun beranak rapat trip tahun lepas, sangat bersyukur takde masalah.






Kerap bergerak memang bagus tapi kena hati2 sebab rahim kita still tak kuat lepas ceaser, dan tahukah anda risiko peranakan jatuh lepas bersalin ceaser sangat tinggi, sama macam yang yang beranak normal jugak, so jangan main2 walaupun cara bersalin berbeza, risiko dua-dua sama banyak jika tak diambil berat. Badan kita nak guna lama, jangan disebab kita tak jaga pantang kemudian hari badan sendiri yang merana, maka tanggunglah sendiri, behehe...nak pantang moden ke, tradisional ke, so-so ke, semuanya bergantung pada diri sendiri, kalau badan rasa kuat just go on. Kesimpulan make sure kita jaga makan, ambil suplemen masa pantang, kenapa perlu suplemen?sebab masa pantang kita tak boleh makan sembarangan, so nak cukupkan nutrisi ambillah suplemen. Antaranya suplemen Shaklee.










---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Promosi Bulan Mac 2015 ESP & Zinc Complex
TERBAIK UNTUK IBU BERPANTANG NORMAL & CEASER!!!





Bulan ni promosi shaklee sangat wowww!!

Ramai pengamal tegar shaklee pasti takkan lepaskan peluang untuk restock ESP bertong- tong kerana bermula 1 April 2015, semua produk shaklee dikenakan 6% GST.


>>ESP telah diiktiraf di seluruh dunia sebagai protein berkualiti tinggi yang diperbuat daripada soya NON GMO (tidak diubah secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah.
>>Setiap tin 1kg ESP diperbuat daripada 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam!!
>>Mengandungi 22 jenis asid amino.Satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia.
>>Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.



Zinc Complex memang terbaik untuk mempercepatkan penyembuhan luka luar dan dalam. Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.


>>Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka luaran dan dalaman (rahim), bagi yang tidak makan ikan haruan atau pati ikan haruan, zinc adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan ikan haruan. Selain itu zinc juga membantu untuk mengurangkan masalah keguguran rambut selepas melahirkan.Yang penting sekali ialah zinc dapat membantu dalam masalah "kedinginan" selepas bersalin.
credit to IbuHakimHaikal

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





WhatsApp/telegram/SMS/pm
Ika greenapel
013.3392721
Fanpages Healthy4Life.com
Insta @greenapel









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...