Sunday, January 25, 2015

::Tips untuk Sentiasa/Kerap Berzikir::

uhukkkuhukk...buat entry macam bajet good good je, hahah..mm, just a tips to us as reminder..kadang-kadang kita ne banyak terlalai/terleka dengan urusan dunia, sibuk dengan anak-anak, urusan harian dan sebagainya...tahu-tahu dah penat, dah berlalu hari yang dilalui...dalam berlalunya masa yang sesekali tak boleh diulang balik, ada baiknya kita isi masa yang terluang/atau masa yang sibuk dengan zikir...sambil masak berzikir, sambil menyapu berzikir, sambil menyusu anak berzikir..mmm, honestly me pun memang payah jugak nak buat benda ne jadi amalan...kadang-kadang terlupa, sibuk sampai terlupa...ye, urusan dunia sangat melekakan..kadang-kadang duduk disejadah tak sempat berlama-lama, yang tu nangis, yang tu nak menyusu...huu


Antara salah satu cara supaya zikir sentiasa basah dimulut, pasang zikir munajat, sambil dengar, sambil kita ikut zikir sama. Album zikir terapi hafiz hamidun sangat bagus dimiliki, album 1 hingga 3 dan album ke3 almost my favourite.. promote takle komisyen ne ok, behehe tapi untuk sebar kebaikan dari usaha hafiz hamidun nak membiasakan lidah kita berzikir walau kat mana kita berada. Dalam kereta wajib dengar, kat rumah pun memang sengaja download save dalam usb so boleh pasang kat tv bila harraz haddad dah habis upin ipin setiap pagi. sambil main pun diorang boleh belajar sebut ayat-ayat zikir. Bila dah selalu dengar kadang-kadang automatik mulut kita menyebut sebab dah lekat dalam minda kepala kita kan, macam kita dengar lagu-lagu kesukaan kita. just my simple tips, mana yang elok kita boleh amalkan. daaaaaaa










------------------------------------------------------------------------------------------




SAAT kita dihimpit masalah, dirundung duka, dibebani kesulitan hidup, juga merasa berada dalam ancaman, maka ucapkanlah doa atau dzikir:

 “Hasbunallah wani’mal-wakîl, ni’mal-mawlâ, wani’man-nashîr"

ERTINYA: "Cukuplah Allah tempat berserah diri bagi kami,  sebaik-baik pelindung kami, dan sebaik-baik penolong kami".

Makna Hasbunallah Wani'mal Wakil
Doa "Hasbunallah Wani'mal Wakil..." tersebut berisi pernyataan ketergantungan kita kepada Allah SWT, memohon perlindungan-Nya, dan mengembalikan semua masalah kepada-Nya. Doa "Hasbunallah Wani'mal Wakil..." ini tercantum dalam Al-Quran dan Hadits.

berzikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. Ini adalah latihan kita bersama dengan Allah. mula dengan zikir Ya Wahhab 100x selepas setiap kali solat fardhu. Jika tiada perubahan buatlah sehingga 40 hari.

Melazimi 7 Zikir Pembuka Pintu Rezeki


1. Memperbanyak Membaca “La hawla Wala Quwwata Illa billah “
    Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak
    mengucapkan “La hawla Wala  Quwwata Illa billah ( HR. At Tabrani )

2. Membaca ” La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin”
    Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka
    bacaan itu  akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa
    takut dalam kubur  (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Melazimkan BerIstighfar
    “Barangsiapa melazimkan beristighfar niscaya Allah akan mengeluarkan dia dari
     segala kesusahan dan  memberikan rezki dari arah yang tidak diduga-duga”
     ( HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah )

4. Membaca Surat Al-Ikhlas
    “Barangsiapa mmbaca Surat Al Ikhlas ketika masuk rumah maka berkah bacaan
     menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya ( HR. AtTabrani )

5. Membaca Surat Al-Waqiah
    “Barangsiapa mmbaca surat AlWaqiah setiap malam, maka tidak akan ditimpa
      kesempitan hidup"  (HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab AlIman)

6. Memperbanyak Selawat Atas Nabi
    “Ubay Bin Ka’ab meriwayatkan , bila telah berlalu sepertiga malam,
     Rasulullah Salallahu’alaihiwassalam berdiri seraya bersabda : “Wahai Manusia
     Berdzikirlah mengingat Allah, berdzikirlah mengingat Allah. Akan datang tiupan
     (sangkakala kiamat) pertama, kemudian diiringi tiupan kedua. Akan datang
     kematian dan segala kesulitan didalamnya”

7. Membaca Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim
    …dari setiap kalimat itu seorang malaikat yg bertasbih kepada Allah Ta’ala
    sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu”
    (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

Sumber : -Ihya Ulumiddin – Imam AL GHAZALI
Saduran 
credit to: www.melurhasanah.com

Wednesday, January 21, 2015

::Mudahnya DIY Two Seat Sofa Slipcover::

Jakel memang hebat bab marketing kan?clearance sale, promo sempena itu inilah, and the one yang attract dengan jakel it's me!!bahaha, pantang sekarang nampak sale kedai kain, so sempena clearance sale for renovation katanya, sempatlah beli fabric untuk buat slipcover sofa kat rumah kitaorang, memandangkan dah nazak sangat kulit sofa tertanggal, sampai tengok pun sakit mata....so time to makeover supaya tetamu pun ada gamak nak duduk atas sofa tu...hehehe. mana tak nazak rupa sofa, situlah tempat makan harraz haddad, situlah tempat main basahkan sofa dengan air, situlah tempat istirehat mama ayah, situlah tempat lepak anak beranak..hmm, memikirkan nak beli sofa baru macam tak berbaloi sebab nak mencantik-cantikkan umah takde feeling (alasan sebab bukan rumah sendiri..behehe) salute mommies yg sedaya upaya menghias rumah dikala anak-anak tengah berkreativiti. kalaukan ikutkan hati memang nak sangat tapi takpelah hold dulu sebab boleh sabar dengan keinginan sendiri, idea tu memang macam2 dah takpelah sampai masa boleh buat seperti yang diidamkan. insyaallah.



Back to story kitaorang lakibini singgah jakel kebetulan fabric for sofa pun tengah sale sehingga semurah rm10/meter, apalagi bantai ambillah, tu pun tak cukup pasal main agak-agak je sekali kain tak cukup meter, asal beli 2 meter setengah tak pasal kena bertambah lagi 1 meter setengah. Nak buat slipcover sofa ne senang je sebab just ukur setiap bahagian sofa dan lebihkan dalam setengah ke 1 inci untuk dijahit. bila dah potong, terus letakkan kain yang dipotong mengikut bahagian di sofa dan pinkan dengan jarum, takut salah jahit, better jahit jelujur kasar kain yang dicantumkan kat sofa terus, so boleh agak yang mana boleh adjust.kalau baca memang tak nampak jalan, i'm just follow the step, google aje...kikiki..how to diy-sofa-slip-cover step by step. Tapi tak boleh pakai lama pun asyik kena membasuh aje kena coklatlah, muntah susu anak, basah anak-anak main air, tu pun tak intro lagi water colour habis berpelangi sarung sofa-__-". 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...