Wednesday, July 9, 2014

::Ujian & Bazar Ramadhan::

alhamdulillah masih diberi kesempatan menikmati bulan penuh rahmat ini..ramadhan kali ini sangat bermakna like i said in previous entry diberi kesempatan untuk bangun menyediakan makan sahur dan juadah berbuka untuk suami..huu. Bila memikirkan kita masih ada suami yang mengambil berat tentang kita dan anak-anak, terus saja rasa sedih dihati atas pemergian suami sepupu rapatku sejak kecil lagi yang baru kehilangan suaminya dalam kemalangan kereta perisai dikuala kangsar baru-baru ni..Allahurabbi beratnya dugaan sepupuku hadapi. Berita tu sangat mengejutkan kami, apatah lagi baru je rasa kegembiraan diorang boleh duduk bersama setelah setahun lebih bergelar pasangan jarak jauh. buat sepupuku fatihah ismail, moga dirimu diberi kekuatan dan keteguhan untuk meneruskan hidup disamping buah hati pengarang jantung hasil perkongsian cinta hatimu. Tabahlah dengan ujian Allah, ya!!sesungguhnya bercakap tidak semudah yang menanggung, namun aku tahu dirimu kuat, kuatlah demi anakmu..Sesungguhnya Allah punya perancangan yang baik untukmu diatas ujian ini. Insyaallah, segala ujian dariNYA bukti Allah sayangkanmu. Kuatkan semangatmu, insyallah kami sentiasa dibelakangmu, menyayangimu dan sentiasa menyokongmu dalam apa jua keadaan, insyaallah.. Al-fatihah buat kop. che Patanah Ismail, moga rohmu ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..amin

Dibulan ramadhan ne juga banyak ujian tambah bab nafsu membeli terutamanya membeli makanan kat bazar. So far, alhamdulillah tak menyempat lagi singgah membeli juadah kat bazar. Masak kat rumah lagi puas hati. huu, tapi yang peningnya nak fikir menulah kan? few reason kenapa kita orang laki bini tak nak beli kat bazar tahun ne, my hubby of courselah sebab bini ada kan, masak lebih jimat dan memenuhi selera, for me pulak, beli bazar tak memenuhi selera dan tak berbaloi dengan duit yang keluar..so, untuk yang bekerja kalau dah rancang untuk masak kat rumah untuk berbuka itu lebih baik..memandangkan sekarang banyak kes tak menyedapkan hati bila makan makanan dibeli kat bazar better for healthy pilih-pilihla dalam membeli...puasa ne memang, semua nampak sedap je...nafsu je tu. huu.. dan yang peniaga pun satu hal, asal nak untung berlipat kali ganda cepat, asal nak jimat lebihan makanan dijual, ada gamaknya dijual balik makanan tu esoknya pulak,kalau elok lagi boleh dimaafkan, tapi kalau dah sampai dalam dah berulat, hmm ...menjawablah korang dimahkamah Allah nanti, orang nak meniaga, ko nak meniaga jugak, tapi menipu..plak tu pertaruhkan nyawa orang lain..hebat sungguh penangan duit ne, sampaikan buta mata hati dah manusia....nauzubillah, nak buat pahala senang je, tepuk dada tanya iman..moga-moga dibulan mulia ini kita bersaing sebaik mungkin untuk meraih ganjaran Allah yang Maha Pemurah..so far sahur bulan ne untung suami, pasal belom skip sahur kecuali hari ni sebab anakanda main phone sampaikan off alarm set,huu...sudahnya laki bini terbabas waktu sahur, bertuah anakanda....hiiihiii....daaa!!  korang buka ngan apa hari ni?

Tuesday, July 1, 2014

::Sakit Belikat & Ramadhan 2014::

Alhamdulillah masih diberi nafas oleh sang pencipta untuk menikmati ramadhan tahun ne...alhamdulillah, alhamdulillah, tiada perkara yang lebih berharga selain diberi peluang untuk beribadah disamping keluarga tercinta...korang pernah terkena sakit sakit belikat ne?adoii, 3 hari sebelum berpuasa, my family datang menghantar my sis dah habis pantang balik ke melaka, dan kebetulan pula me sakit belikat...Allahurabbi, sakitnya Allah je yang tahu, nak bangun menyusu anak seksa, nak pegang anak dan menoleh kiri kanan lagilah..malam sebelum my family datang mintak tolong husband tampalkan pelekat tiger balm kat belikat yang sakit...orang kata sakit belikat ne sebab urat terbenam, betul ke tidak tak tahulah, so keesokannya legalah sikit tapi tetap tak boleh menoleh kanan kiri...huu-_-"..sebelum ikut family ke melaka jugak, seharian kat rumah, my bonda & ayahanda dapat kesan something wrong with me, maklumlah kan, takkanla nak tunjuk tengah tak sihat time mak pak datang, kihkih, susah hati nanti diorang...sekali dapat detect jugak..hihi, mak kita "eh!!eh!kenapa pulak tu? masa anakanda comel panggil kita, tak boleh nak toleh...terus ayah cakap "haa, sakitla tu gitu!!penat sangat tu sakit belikat tu.. yes, menguruskan anak-anak memang penat!thanks ayah sangat memahami siap tolong urutkan lagi belikat kita...sobbss!!soobbss!terharu...terus hilang rasa meregang kat belikat tu...ayah cakap, itu yang perlu mak ayah datang jenguk anak sekali sekala, tengok keadaan anak...alamak aii, kita lagilah sedih dengar ayat cenggituT_T.....alhamdulillah, aku masih punya mak ayah, terima kasih ya Allah atas pinjaman yang terlalu berharga ne. 
so, ramadhan tahun ne jugak sangat bermakna sebab tahun ne dapat berpuasa disamping suami dan anak-anak, dapat bangun sahur dan berbuka bersama. Maklumlah dua tahun sebelum ne selepas kahwin terus dua tahun berturut-turut pantang kat kampung...muahaha, tak beragak betul..alhamdulillah rezeki Allah bagi, btw tahun ne pun rezeki jugak dapat bersahur, berpuasa dan berbuka bersama suami. Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-3 kita berpuasa, diharap kita diberi kekuatan untuk menjaga segala anggota badan turut sama berpuasa termasuk jari-jemari yang comey lottey ne menaip yang baik-baik sahaja.moga dapat kawal nafsu makan semasa berbuka dan dapat kawal nafsu semasa membeli kat bazar...harap this year boleh kurangkan aktiviti ke bazar..apapun moga Allah sentiasa ringankan tubuh badan kita untuk beribadah kepadaNYA dengan ikhlas...daa, bulan puasa ne pening pula nak masak menu apa kan?!!...daa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...