Friday, November 28, 2014

::Nutrition for Picky Eater like Harraz::

Untuk memenuhi selera Ahmad harraz memang tak mudah tapi tak payah..cuma merumitkan sebabnya tak boleh expect apa yang dia nak makan pada waktu tu...macam kalau dia minta nasi dan dihidang nasi, tapi tak makan, just buat main2..masuk mulut sebiji dua yang lain memang buat bazir..lebih kurang dalam iklan tu...walaupun tak makan dan still hisap susu kerap tapi ianya memang tak mencukupkan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan Ahmad harraz yang dah berumur 2 tahun 5 bulan. Disebabkan fizikalnya yang tak menggambarkan tuannya yang berumur 2 tahun. Nak memasak dan menyediakan menu untuk ahmad harraz memang kena try and adjust. Kalau tak sampai sudah dia tak makan.

Anak pertama kebanyakan memang macam tu kan? Sebabnya bila share masalah bab anak makan anak pertama memang memilih dan payah nak makan. Anak kedua main taram je makan apa yang disuapkan semua Haddad makan. Alhamdulillah walaupun diuji sebegini sekurang-kurangnya Ahmad harraz masih berselera minum susu. Kadang-kadang bila teringat balik dulu-dulu menyesal pula sebab terlalu strictly mengikut rules sedangkan masa tu dah tahu anak benar-benar dah mahu makan tapi disebabkan terlalu sarat info maklumat tentang pemakanan anak, so let it be, at one time yang rasa dah boleh start bagi makan barulah nak bagi makan sedangkan mungkin anak dah merajuk dan terus menolak semua makanan. Itu yang jadi macam tu kot ahmad harraz, so mulalah nak blame diri sendiri..hhiihuuu-_-". I'm the one pengamal perubatan homeopathy, kalau boleh nak elak anak-anak makan ubat berasaskan dadah sebab ada pengalaman pahit terjadi masa Ahmad harraz demam batuk selsema masa umur 1 thn 2 bln, walaupun dah bagi dos kurang dari disarankan..the effect from dose sangat menakutkan..suap ubat selsema untuk harraz waktu pagi sampai petang dia tidur, bangun sekejap tengahari sebab nak minum susu n zzzz balik, tu pun macam sedar tak sedar..that situation sgt menakutkan sebab anything can happen kan? cukuplah pengalaman tu sekali, sekarang memang tobat tak bagi anak2 makan ubat hospital..berusaha guna home remedies dan homeopati. petua-petua dulukala ada juga yang mujarab. Dan sekarang my choose suplemen untuk mencukupkan keperluan serta membantu menguatkan imunisasi tubuh Ahmad harraz iaitu mealshake Shaklee setelah guna, rasa dan percaya akan kesannya. Lebih selamat kerana ianya berasaskan bahan semulajadi. Sebelum betul-betul percaya dengan Shaklee ne memang banyak rumors yang tak betulkan?sabar jelah, dan yang paling memalukan i'm the one yang ter'percaya' dengan rumors tersebut..well!!tu sebab kena sahihkan cari gali maklumat yang betul...terbukti i'm the one pemalas nak cari maklumat yang betul, main percaya je orang sebarkan,..boooo!!-_-". just get reminder for the next time.

Oleh kerana ahmad harraz really picky eater toddler, dia sangat senang kena selsema dan batuk dan ianya salah satu faktor dia tak cukup nutrisi imunisasi Ahmad harraz dan Haddad berbeza sebab sempat 6month exclusive je susukan Ahmad harraz banding adiknya yg fully breastfeed. So one solution untuk Ahmad harraz adalah cuba mealshake. Tak berharap sangat tapi ianya adalah satu usaha dan ikhtiar kami untuk anakanda. Moga ada hasil yang lebih positif. Walaupun sekarang dah nampak lain seleranya sebab dah mula ratah dan makan isi ayam/ ikan saja, tu pun dah kira baik..kes pengaruh upin ipin makan ayam-_-". Pengaruh upin ipin memang dasyat kan...kira okeyla tu..hehe..until story then ya!daaa..

Ika/greenapel
facebook: greenapel
Instagram @greenapel
Fanpages Healthy4Life.com

Monday, November 24, 2014

::Musim Hujan mengingatkan Memori Lama::

hmm...musim hujan memang menggamit memori silam...dalam memori musim hujanlah paling disukai, sebab boleh makan sedap-sedap, boleh tidur selenanya dengan cuaca sejuk, yang penting boleh main hujan dengan sengaja. Kadang-kadang rasa nak ajak anak-anak mandi hujan, nak diorang rasanya how enjoy and how feeling to have fun in rainy day..tapi hujan sekarang tak sama dengan hujan dulu, sebabnya hujan sekarang bertoksik, tak suci macam dulu..hurm, kalau ada kesempatan balik kampung dan hujan masih turun, nak sekali ajak anak dan sengaja basahkan diorang dengan air hujan..kat kampung udara pun masih terjamin bersih, buktinya ahmad harraz pernah selsema batuk dan kebetulan waktu tu nak balik kampung, duduk dikampung beberapa hari alhamdulillah terus sihat dengan izin Allah. i'm so agreed dengan doc. ahmad, homeopathy expert...salah satu punca penyakit kita dari udara yang terlalu kotor, persekitaran kita dah terlalu rosak dek tangan manusia.

Musim hujan ne mulalah tekak nak makan putu halba, ikan puyu sepat goreng garing gaul nasi panas2 dengan sambal pedas kering...perghhh!! Memang bertambah-tambah makannya. Lepas makan sambung tido berselimutkan toto pulak. Bukan toto nombor tikam2 ye-_-". Zaman kanak-kanak zaman the best sebab asyik fikir main dan berseronok je. Kalau musim hujan memang musim yang ditunggu-tunggu. I'm little bit boyish dan ganas sikit masa zaman kanak-kanak. Juara panjat pokok, juara main besbol kaki tiga dan juara singa betina sebab garang bahaha:p. Musim hujan laju je turun main hujan, kena marah belakang kira asal boleh basah bermandi hujan...masa ne sibukla dengan sepupu sepapat pergi ke baruh kutip siput sedut nga mancing/memukat ikan darat. Sibuk jugak mengukur bila air sungai nak naik, sehari 4 5 kali sehari pergi ke baruh pergi check air dan naik takat mana, kalau dari rumah tengok air dah memutih naik terus rasa melonjak2 gembira perasaan..tak sabar nak main banjir..kalu air banjir tak sempat naik kat kawasan rumah, sengajakan diri pergi ke Padang/ baruh kes nak selam kaki bagi kena jugak air banjir..behehe:B

Biasanya hari pertama air naik tak berani lagi nak main banjir sebabnya air banjir still Kotor dan bermacam binatang besar kecik tengah sibuk menyelamatkan diri like lintah lipan dan macam2 lagi. Air dah tinggi banyak sikit dan lebih bersih baru kitaorang ramai2 terjun main air. Bahagian mak ayah pulak sibuk kemas itu ini selamatkan barang2. Mak pun memang sibuklah kena rajin2 kan diri masuk dapur pasal seisi rumah asyik lapar je manjang kan?!. Lepas tu bila banjir dah reda pun rasa seronok jugak sebab kena cuci lantai dinding rumah sambil main air. Kenangan musim hujan memang menyeronokkan dan kenangan itu akan terpahat di memori sepanjang hayat. Insyaallah..daaa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...