~writing is therapy~

13 June 2016

::Ramadhan 2016 1347::

Banyaknya kekangan sampaikan tak sempat writeup kat laman sendiri. Tahu-tahu dah ramadhan 2016. alhamdulillah masih diberi peluang beribadah menjalani puasa dibulan mulia ini, 2016 banyak suka dan duka family kecil ika. memang boleh buat novel nak cerita satu-satu, tapi yang paling bersyukur tentulah kehadiran sikecil Azra Hawaa penambah seri keluarga ika. Banyak plannin nak tukar header, nak humban entri lama-lama kat tong sampah, i mean tulisan yang tak bermanfaat jika ada, walaupun rasa sayang maklumlah blog ne memang banyak kenangan ketika muda mudi dulu, main karang je apa yang nak tulis...tapi bila dah masuk umur 30 ni lain macam pulak rasa kematangan dan kedewasaan, cara berfikir, melihat perspektif kehidupan dengan cara yang berbeza. Ika dalam usaha merubah kehidupan dan diri kearah yang lebih baik, memandangkan hidup ini singkat, ruginya kalau tak tulis perkara yang bermanfaat buat orang lain. Apapun pengalaman hidup sangat mematangkan diri. Ika mohon maaf sekiranya tulisan ika sebelum-sebelum ada yang mencuit hati pembaca. Yang baik ambil buat panduan, yang buruk jadikan sempadan, yang buruk itu datang dari ika sendiri yang lemah dan selalu membuat khilaf, yang baik itu tentunya dari Allah taala maha pengcipta langit dan bumi. Insyaallah ramadhan ni, ika berniat nak ubah blog ni sebagai medan menyampaikan ilmu, pengalaman sendiri supaya kita dapat sharing-sharing knowledge & pengalaman, serta perkara baik. Semoga diberi kelapangan masa olehNYA untuk terus menulis. insyaallah, amin. 





12 March 2016

::Melawat Istana Negara Lama (Muzium Negara)::

Sempena cuti minggu biasalah kitaorang anak-beranak mengisi masa dengan keluar dari rumah menuju ketempat-tempat yang boleh menghiburkan anakanda. Sempena birthday treat jugak kononnya,hahah so kitaorang anak beranak menjejakkan kaki melawat sekitar istana lama. Pusing-pusing sekitar dalam istana dan menyelami rutin dan kehidupan raja.


Memandangkan Istana Jalan Duta adalah Istana rasmi Agung tinggal, maka Istana lama dijadikan muzium diraja supaya rakyat jelata boleh menatap dan melihat dengan sendiri bagaimana suasana istana. Kitaorang sampai tu dah hampir tengahari, terus je ke gate istana dan ambil ticket masuk, kalau tak silap tiket masuk dalam RM13/dewasa dan RM8/5 untuk kanak-kanak...nak berjalan menapak sendiri dari gate ke istana memang jauhla sikit, memandangkan malas nak menapak kitaorang naik tram sampailah depan pintu istana.


Syarat masuk dalam istana ne tak boleh ambil gambar ok..takyah fikir nak curi-curi ambil gambar memang CCTV penuh keliling dinding...hihi..so masuk tu pun kitaorang dah terkagum bukan main, dengan lantai marmar dan segala hiasan mewah..apapun kat dalam istana ne memang banyak section, selain basic section seperti dapur,tempat makan, bilik tidur,bilik mandi, bilik tetamu, bilik mesyuarat, bilik kerja dan banyak lagilah..memang besar betullah nama lagi istana..ruang bilik mandi pun dah sebesar dua rumah teres 20×70, apatah lagi bilik-bilik lain.
Bak kata pakcik makcik yang datang berdua jalan depan kitaorang, ne kalau mati hidup balik tak dapat rumah macam ne...hihi,don't worry ye makcik pakcik kat syurga Allah everything tak mustahil malah lebih lagi yang kat dunia ne...he he.


So anak-anak suka lah datang sini,selain tengok suasana yang berbeza, boleh tambah diorang punya pengalaman berbeza datang muzium..ne kalau niat nak datang berdua saja-saja memang taklah, kes nak hiburkan anak punya pasal,semua muzium,kolam, taman mesti sampai..alahai dah jadi Mak pak camtu lah kan, tempat yang tak pernah sampai confirm sampai sebab nak bawa anak-anak, yang dah lama tak mandi kolam, tak pasal mandi kolam teman anak ,yang dah lama tak kayuh basikal tetiba rajin mengayuh..kan? siapa macam tu kita geng lah,hahah...ok daaa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign